Een handige lijst van printterminologie die u moet kennen
Professionals in de grafische sector gebruiken veel termen, woorden en uitdrukkingen die niet bekend zijn bij mensen buiten de sector. Toch beschrijven deze druktermen technieken, processen en producten die essentieel zijn om ervoor te zorgen dat uw drukwerk precies zo uitpakt zoals jij dat wilt.
Zonder een basiskennis van deze terminologie zou je beslissingen kunnen nemen die ertoe leiden dat jouw project anders uitpakt dan verwacht. Bij Reproduct zijn we altijd beschikbaar om je onze taal uit te leggen en je te helpen begrijpen wat we van jou nodig hebben om de hoogste kwaliteit voor jouw drukwerk te leveren.
Wanneer je echter een basiskennis hebt van deze termen, gaat het proces veel sneller en ben je er zeker dat het eindresultaat in lijn ligt met de verwachtingen. Het zorgt er ook voor dat eventuele toekomstige projecten soepeler en sneller verlopen.
Wij hopen dat dit overzicht je een betere kennis geeft van het digitale drukproces. Dit zal je helpen bij het beantwoorden van de vraag “wat is drukken?” wanneer je een opdracht plaatst bij Reproduct. Als we ooit een term gebruiken die je niet begrijpt, aarzel dan niet om uitleg te vragen!
Algemene termen voor commercieel drukwerk
Dit zijn termen die handig zijn om te weten tijdens de ontwerp- en bestelfase van een drukwerkproject.
CMYK: CMYK slaat op de vier deelkleuren die onze printer gebruikt om uw ontwerpen te vervaardigen. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow & Key (Zwart). Digitale documenten dienen in CMYK aangeleverd te worden voor een nauwkeurige kleurweergave.
Gecoat papier: gecoat papier of gestreken papier is papier dat voorzien is van een strijklaag. Deze strijklaag zorg ervoor dat de toner of inkt minder door het papier geabsorbeerd wordt waardoor je bij gestreken papier een grotere kleurkracht krijgt. Coated papiersoorten zijn herkenbaar aan hun matte of glanzende uitstraling.
Creep: wanneer boekjes geplooid en geniet worden, steken de binnenste vellen meer uit het boekje dan de buitenste vellen. Nadat het boekje nagesneden is zijn de binnenste vellen dus smaller dan de buitenste vellen. Dit fenomeen heet creep en wordt groter naarmate het boekje meer pagina’s telt. Onze software voorkomt dit fenomeen door de pagina’s in het midden te verschuiven. Zorg er wel voor dat de pagina’s voldoende marge hebben.
Bleed: Wanneer je een ontwerp wenst, waar afbeeldingen, vlakken of andere elementen van het ontwerp tot op de rand dienen geprint te worden, moeten deze elementen iets doorlopen voorbij de snijtekens. Dit heet bleed of afloop. Wij hanteren hiervoor een marge van 3mm. Full bleed wil zeggen dat het ontwerp aan alle zijden afloopt. Zo zal de afmeting van een A4 (210x297mm) full bleed, inclusief 3mm bleed, 216×303 mm bedragen. Die afloop zorgt er uiteindelijk voor dat we jouw ontwerp naar het gewenste formaat kunnen nasnijden zonder witranden en vangt ook kleine registratieverschillen op als je ontwerp recto verso moet geprint worden. Daarom is die 3mm erg belangrijk.
Snijtekens: vaak worden er meerdere exemplaren op een groot vel (planovel) geprint die daarna schoongesneden worden. Snijtekens of cropmarks geven aan waar de vellen moeten gesneden worden. Het is niet nodig om die snijtekens zelf te voorzien. Dat doet onze software. Wel is het belangrijk om het ontwerp op de correcte grootte aan te leveren om misverstanden te vermijden.
Digitaal printen: bij digitaal printen wordt het beeld met toner op het papier geprint. Je kan het vergelijken met een laserprinter Uiteraard beschikken onze printers over een erg geavanceerde technologie en leveren ze een veel betere kwaliteit. Bij offset drukken daarentegen wordt het beeld door middel van 4 verschillende drukplaten (CMYK) en inkt op de drager gevormd. Digitaal printen heeft als grote voordeel een veel lagere opstartkost en veel kortere doorlooptijden en is geschikt voor kleine tot middelgrote oplagen. Meer informatie over het verschil tussen digitaal en offset drukken lees je in dit artikel.
Gutter: gutter is het midden van een boek aan de bindzijde waar twee pagina’s samenkomen. Bij ingebonden boeken verdwijnt een deel van de gutter aan het zicht. Daarom wordt er geopteerd om de marges aan de bindzijde groter te nemen dan aan de zijde waar het boek schoongesneden wordt.
Face trim: nadat een boekje geplooid en geniet is, wordt de zijde tegenover de bindzijde nagesneden om de pagina’s (zie creep) die uitsteken gelijk te snijden. Dit heet face trim.
Printermarge: geen enkele printer kan precies tot de rand van een vel printen. Daarom is voor aflopend drukwerk een grotere afmeting nodig die wordt afgesneden om het effect van aflopend drukwerk te verkrijgen. Blijf, bij niet aflopend drukwerk, met alle belangrijke informatie minimaal 5mm binnen het netto formaat.
PPI/DPI: PPI / DPI staat voor pixels / dots per inch. Dit geeft de resolutie weer. DPI geeft het aantal stipjes (dots) toner of inkt weer per inch op een printer. PPI geeft de schermresolutie weer. 72 PPI is een optimale schermresolutie. Voor drukwerk geld 300 dpi als een optimale resolutie. Houdt hier dus rekening mee bij de aanlevering van uw ontwerp.
RGB: RGB staat voor Rood, Groen, Blauw. Kleuren worden op een beeldscherm weergegeven in RGB. Veel grafische programma’s staan standaard in RGB omdat dit de grootste kleurruimte is. M.a.w. in RGB kunnen het meeste aantal kleuren weergegeven worden. Houdt er wel rekening mee dat, indien u drukwerk bestelt, de kleuren omgezet worden naar CMYK voor een nauwkeurige kleurweergave.
Wij hopen dat je de tijd zult nemen om de in deze blog besproken afdruktermen door te nemen om meer vertrouwd te raken met het afdrukproces, maar je kunt er zeker van zijn dat de professionals van Reproduct altijd voor jou klaar staan.
Wij beantwoorden graag al uw vragen en begeleiden u bij het realiseren van een geweldig drukwerkproject. Neem contact met ons op via 09 265 81 81 of [email protected] .