Wat is het verschil tussen digitaal printen en offset-drukken?
Het is een vraag die we bij Reproduct vaak krijgen.
Omdat er heel wat over te vertellen valt besloten we er een artikel over te schrijven waarin we alle verschillen in detail kunnen toelichten.
Het korte antwoord luidt als volgt: het verschil tussen offsetdruk en digitaal drukwerk is dat digitaal drukwerk beter geschikt is voor kleine oplagen (d.w.z. vanaf 1 enkel exemplaar) en offset drukwerk beter geschikt is voor grotere oplagen (bijvoorbeeld vanaf meer dan 2.000 identieke exemplaren).
Beide print technologieën produceren drukwerk van zeer hoge kwaliteit dat geschikt is voor professioneel kwaliteitsdrukwerk voor bedrijven. De belangrijkste factoren die klanten ertoe aanzetten het ene type drukwerk boven het andere te verkiezen, zijn doorgaans het volume van het drukwerk en de nichevereisten van het project.
Er zijn nog andere verschillen, zoals kleurmogelijkheden en velformaten, die verschillen tussen offsetdrukwerk en digitaal drukwerk. Je leest meer over de verschillen en wat ze betekenen voor het kopen van drukwerk in deze blogpost:
De verschillende druktechnieken die worden gebruikt bij offsetdruk versus digitaal drukken
Het technologische verschil tussen de twee drukmethodes (offsetdruk versus digitaal drukken) ligt in de manier waarop de beelden op het papier worden overgebracht.
Bij offsetdruk wordt gebruik gemaakt van geëtste metalen platen die inkt op een vel papier aanbrengen. De voorbereiding voor offsetdruk is over het algemeen aanzienlijk tijdrovender en duurder dan digitaal drukken.
De metalen platen – één plaat per gebruikte kleur – moeten worden geëtst en op de walsen worden aangebracht die de inkt rechtstreeks op het papier overbrengen. Vervolgens moet de offsetpers een paar minuten draaien op “afvalvellen” papier totdat de platen goed zijn geïnkt; zie het als “opwarmvellen” die uiteindelijk worden weggegooid.
Digitaal afdrukken daarentegen maakt gebruik van elektrostatische rollers – zogenaamde “drums” – om toner aan te brengen en volledige kleuren op het papier aan te brengen. De drums – ook hier één voor elke kleur die wordt gedrukt – gebruiken een elektrostatische lading die toner aantrekt in de vorm van tonerdichtheid.
De toner wordt vervolgens op het vel aangebracht en vervolgens op het papier gesmolten door een hitte-eenheid.
Digitaal drukken kan gemakkelijk een vel papier of een exemplaar van een boekje afdrukken met minimale insteltijd. Offsetdrukken vergt echter aanzienlijk meer insteltijd en materiaal.
De inkt en elk vel papier dat uit een offsetpers rolt is in feite goedkoper dan die van een digitale pers, maar deze besparingen zijn alleen zinvol als de drukopdracht een voldoende hoog volume heeft.
Bovendien gaat het om het aantal exemplaren, niet om het totale aantal vellen. Offset heeft alleen zin als er een paar duizend exemplaren van dezelfde vellen worden gemaakt. Als u bijvoorbeeld 500 exemplaren drukt van een catalogus die 100 pagina’s telt, drukt u 50.000 pagina’s maar slechts 500 exemplaren.Dit zou kwalificeren als “kleine oplagen drukken”.
De meeste bedrijven die tegenwoordig frequent, snel en voortdurend veranderende printcontent produceren, kiezen voor digitaal printen. Aan de andere kant kiezen bedrijven die in volume drukken en hun inhoud niet vaak veranderen in het algemeen voor offset drukken.
Al is hier ook een trend merkbaar naar digitaal printen gezien bij de digitale printmethode geen stock dient bijgehouden te worden. De klant bestelt gewoonweg het aantal dat hij op dat ogenblik nodig heeft.
Dus nogmaals: het volume van het drukwerk is een belangrijke factor in de keuze tussen offset drukken en digitaal drukken.
Andere verschillen tussen offsetdrukwerk en digitaal drukwerk
Er zijn nog een paar andere verschillen die de moeite waard zijn om te weten.
1. velformaat.
Bij digitaal drukken worden meestal kleinere vellen gebruikt – Offset drukken aan de andere kant laat toe om grotere vellen te gebruiken.
Deze grotere formaten maken soms drukwerk mogelijk dat niet mogelijk is op kleinere vellen. Voorbeelden hiervan zijn posters, het drukken van boeken met grote omslagen en bepaalde soorten brochures.
Wanneer dimensionale drukgrootte belangrijk is, maar de drukvolumes het gebruik van een offsetpers niet rechtvaardigen, wenden klanten zich vaak tot digitale grootformaatpersen voor drukwerk in kleine oplagen.
Ook Reproduct beschikt over dergelijke persen in het machinepark.
2. verschillen in kleurweergave.
Elke printer biedt enigszins verschillende interpretaties en controles over hoe kleuren worden toegepast op een pagina.
Offsetpersen kunnen bepaalde kleurcontroles bieden die superieur zijn aan digitaal drukken. Al is de kleurconsistentie van de hedendaagse digitale persen eveneens van een zeer hoog niveau.
Het drukken van Pantone-kleuren (een kleurbeheersysteem) is bijvoorbeeld nauwkeuriger op offsetpersen omdat zij daadwerkelijk Pantone-inkt gebruiken.
Dit is meestal van belang voor grote bedrijfsmerken waarvoor kleurconsistentie een aanzienlijke waarde heeft.
3. Prijs en doorlooptijd
Digitaal drukken biedt ongelooflijk snelle doorlooptijden vanwege de aanzienlijk kortere insteltijd.
Printshops zoals Reproduct die digitaal drukken of digitaal printen, kunnen veel efficiënter en goedkoper dezelfde dag of de volgende dag drukwerk aanbieden. Voor een offsetdrukker is dit uit den boze.